Strefa relaksu w biurze. Metamorfoza powierzchni biurowej.

Dzisiaj na początek po długiej blogowej przerwie chciałam Wam pokazać metamorfozę biura, która powstała kilka dni temu. Moim zadaniem było przekształcenie 35 metrowej powierzchni biurowej w kuchnio-jadalnię i strefę relaksu dla pracowników.  Biuro jest wynajmowane, więc wielkie ingerencje remontowe nie wchodziły w grę. Zresztą budżet nawet by na to nie pozwolił.

Na początek pokażę Wam jak prezentowało się biuro. Wysokość jest duża 3, 8 metra, ale została obniżona w całym biurowcu do wysokości 3,3 metra. Na całej powierzchni jest oczywiście sufit podwieszony  ułożony z kasetonów . Często widuję jeszcze  takie rozwiązania w takich powierzchniach i osobiście nie mogę na to patrzeć. No ale tego nie mogliśmy ruszyć. Większość biur w tym budynku jest bardzo ciemna. Okna jednych pomieszczeń wychodzą na wewnętrzny dziedziniec, a w drugiej części na podwórko otoczone kamienicami. Byłam tam kilka razy przed przystąpieniem do metamorfozy i muszę przyznać, że biuro stwarza przygnębiające wrażenie. Brak światła to jedno, a druga rzecz to ciemne przygnębiające wykładziny, które dodatkowo potęgują tę mroczną atmosferę.

Continue Reading

Sala konferencyjna- metamorfoza biura cz. 2

Kilka miesięcy temu pokazywałam Wam przeprowadzoną przeze mnie metamorfozę biura. Było sporo pracy, napięty budżet, ale finalnie ogromna satysfakcja z tego co udało się dokonać. Ponieważ odbiór projektu był bardzo pozytywny, wiedziałam, że kolejne pomieszczenia także będą należały do mnie:) Tym razem po kilku miesiącach przyszła pora na salę konferencyjną ( 25 m2 ). Tak jak za pierwszym razem zastałam starą, zniszczoną i ciemną wykładzinę dywanową i ściany, które już zdecydowanie należało odświeżyć i rozjaśnić.

Continue Reading

Before & after- metamorfoza biura cz. 1 dobiegła końca.

Metamorfoza biura. Jakiś czas temu zostałam poproszona o zrobienie metamorfozy biura. Powierzchnia biurowa wynosi ok. 120 m2   i składa się z 4 pokoi oraz długiego i wąskiego korytarza. Główna część, czyli pokój zarządu i  recepcja połączona ze stanowiskami pracy dla 4 osób, znajdują się w jednym skrzydle budynku, po drugiej stronie klatki schodowej jest drugi pokój do którego prowadzi wąski korytarz, a ostatnie pomieszczenie znajduje się na zupełnie innym piętrze. Trochę więc jest ta powierzchnia porozrzucana. Dzisiaj pokaże Wam dwa główne pomieszczenia, w których metamorfoza dobiegła końca. W recepcji brakuje jeszcze sofy, ale  na pewno jeszcze ją pokażę.

Continue Reading